Tangkal jambu walanda (alpuket) asalna ti Amérika Tengah. Diditu mah cenah seueur pisan nu melak di kebon atawa di pakarangan imah nu taneuha subur jeung teu kakeueum ku cai. Sok sanajan bisa dipelak didataran rendah, leuwih hadé tur maksimal lamun alpuket dipelak disekitar 200-1.000 m diluhureun permukaan laut (dpl) didaérah tropik nu loba curah hujanna.
Tangkal alpuket kaitung tangkal nu leutik, luhurna ngan 3-10 m. Alpuket nu ku urang mah sering ogé disebut jambu walanda, loba pisan mangpaatna keur kaséhatan. Diantarana waé keur ngubaran sariawan, kencing batu, nyeri sirah, hiperténsi atawa darah tinggi, nyeri saraf (neuralgia), nyeri lambung, bareuh saluran pernapasan (bronchial swéllings), nyeri waos, kencing manis (diabétés melitus), jeung ménstruasi teu teratur. Bagian nu sok dijadikeun ubar téh nyaéta buah, siki, jeung daunna.
Sariawan
Pikeun nu katarajang sariawan, tiasa dilandongan baé ku alpuket asak nu digalokeun ku madu murni, seueurna tiasa 2 nepi ka 3 sendok makan. Dituangna unggal dinten, sakali ogé tos cekap, ulah seueur teuing da hambur jeung deuih karunya batur kabita .
Kencing batu
Kanggo ngalandongan kencing batu, sayogikeun baé 4 lembar daun alpuket, 3 siki teki, 5 lembar daun randu, satengah siki jambé, 1 buah pala, 3 ramo gula beureum, sadaya bahan éta dikumbah nepi ka beresih teras digodog nganggo cai kirang langkung 3 gelas nepi ka nyésa 2 1/4 gelas. Saatos tiis disaring teras dileueutkeun kanu katarajang kencing batu. Sadinten tiasa tilu kali kalayan seueurna 3 x 3/4 gelas.
Darah tinggi
Kanggo ngalandongan darah tinggi mah cekap ku 3 lambar daun alpuket. Caranya nyaéta dikumbah heula nepi ka beresih, teras digodog ku cai nepi ka asak. Saatos tiis caina teras dileueut dugi ka séép.
Ngalembabkeun kulit raray nu garing
Bagéan ieu mah nu dianggo téh nyaéta buahna. Carana nyaéta daging buah alpuket diancurkeun atanapi di blénder dugi ka lembut. Saatos lembut ulah dituang bisi wareg , tapi dioléskeun kana raray dianggo masker. Saatos garing nembé raray diwasuh nepi ka beresih deui.
Nyeri waos lantaran bolong
Dina bagéan ieu mah nu dianggo téh nyaéta sikina. Siki alpuket dipoé nepi ka garing, saatos kitu ditutu nepi ka lembut. Bubuk siki alpuket nu tos lembut dilebetkeun kana waos nu bolong.
Bareuh sabab radang
Bubuk siki alpuket dicampur jeung cai sacukupna tuluy digalokeun sangkan jadi jiga bubur. Saatos kitu éta bubur siki alpuket téh dibalurkeun kanu bareuh.
Kencing manis
Bagéan ieu ogé masih kénéh nganggo siki alpuket. Carana, siki alpuket dibeuleum saatos asak teras dipotong sangkan laleutik nganggo bedog da teuas. Saatos kitu digodog kalayan nganggo cai beresih nepi ka warna caina jadi coklat. Saatos kitu disaring, caina dileueut mun tos tiis.
Kanggo ngalandongan nyeri sirah, nyeri padaharan, bareuh saluran napas, nyeri satulang sandi (neuralgia) jeung datang bulan nu teu teratur, tiasa nuang baé buah alpuket atawa ngaleueut cai entéh.
Salian ti nu geus disebutkeun diluhur, numutkeun panalungtikan, daun alpuket mibanda aktipitas atawa tiasa jadi anti baktéri jeung ngahambat perkembangan Staphylococcus aureus strain A jeung B, Staphylococcus albus, Pseudomonas sp., Proteus sp., Escherichea coli jeung Bacillus subtilis.
0 komentar:
Posting Komentar
Catatan: Hanya anggota dari blog ini yang dapat mengirim komentar.